Terug

Recensie Gelderlander

Willemijn, het allerbeste goochelkonijn

Na het kerstbomen sjouwen, kon de jeugd uit de Edese wijken Rietkampen en Maandereng gisteren genieten van ander kerstvakantie-vertier: een goochelaar.

Door onze verslaggeefster

EDE – Ze is wit, heeft hangoren en zit in een klein hokje. Het hokje staat op het podium van Berry Bricks. "Willemijn is het allerbeste goochelkonijn. Ze is m'n beste assistente", roept de goochelaar en het jeugdige publiek in buurtcentrum De Maanen klapt enthousiast.

Zo enthousiast dat Bricks haar moet excuseren: "ondanks alle optredens is ze nog steeds een beetje verlegen". Hij dekt het hokje dus maar gauw toe met een fraai gekleurde goocheldoek. Willemijn komt tijdens de voorstelling natuurlijk in verschillende gedaanten - onder meer van karton - uit de spreekwoordelijke hoge hoed. De kinderen vinden het prachtig. Berry Bricks is een degelijk ogende goochelaar, strak in het pak. Dat dwingt respect af, zeker wanneer je dan ook nog je goochelstok ter hand neemt. "Dit is de enige, echte goochelstok: met zilveren uiteinden. Die kosten wel vijfhonderd gulden per stuk."

Zuster
Dat maakt even indruk. Bricks is niets te beroerd om Sven uit het publiek te plukken en hem de goochelstok even toe te vertrouwen. De goochelaar uit Culemborg haalt er voor de gezelligheid z'n hele familie bij. "Hebben jullie m'n zuster gezien?"

"NEEEEE!!!", klinkt het uit minstens zestig kelen. "Weet je hoe ze heet? Sophie."

Sophie woont in Purmerend en is bang voor inbrekers, vertelt Bricks, terwijl hij een kartonnen pop laat zien. "Vandaar dat ze op haar rug tralies heeft. Tegen zakkenrollers." Stefanie mag de goochelaar helpen bij de truc met de discostrikken van Sophie. Bricks en zijn publiek kennen hun klassiekers. "Simsalabim", schalt door De Maanen. En de truc lukt. "Ken je m'n broer Bob?" luidt de volgende goochelserie in. Sven mag een handje helpen bij de truc met de 'echte antieke kerkezak". De amateur-goochelaar stopt er vijf gekleurde doekjes in en de prof-goochelaar laat er één knalblauwe doek uitkomen. Applaus. Voor zijn assistenten heeft Berry Bricks een heus goocheldiploma bij zich. De kinderen krijgen het met de nodige zwier uitgereikt. Ze verlaten het podium met een uitgebreide buiging. Zoals het hoort.

Sven kijkt er heel serieus bij. Hij lijkt zich even een echte goochelaar te voelen daar op het podium in De Maanen. Je krijgt ook niet elke middag een 'geef hem een daverend' applaus begeleid door minstens even daverende muziek. Hoogstpersoonlijk aangezet door de goochelaar zelf.

Goochelaar Berry Bricks in actie